x Zoeken
home > Blog > Wat is DNS? Een korte, krachtige, niet technische uitleg van DNS

Wat is DNS? Een korte, krachtige, niet technische uitleg van DNS

30 maart 2017

Wanneer we iemand willen bellen dan zoeken we zijn of haar naam op in de contacten in onze telefoon. Vervolgens bellen we deze persoon met de klik van een vinger.

Ook wanneer we een webpagina bezoeken op het internet hoeven we alleen de naam van die site in te tikken. Net zoals het telefoonsysteem met nummers werkt en niet met namen zit er achter elke domeinnaam van een website ook een nummer. Dit nummer is het ip-adres van de server waarop de site wordt gehost.

Maar hoe wordt deze ‘contactlijst’ van domeinnamen bijgehouden?

Daarvoor is DNS in het leven geroepen.

DNS staat voor Domain Name System.

Wanneer je een webadres opgeeft aan je browser gaat de browser als eerste achterhalen welk ipadres er bij het betreffende domein hoort. Hiervoor klopt het aan bij een zogenaamde Recursive Name Server (DNS server). Vaak is dit een server van je accessprovider, de partij die jouw internetverbinding verzorgt, bijvoorbeeld Ziggo, Kpn of xs4all. Maar het kan ook een publiek toegankelijke server zijn van bijvoorbeeld Google.

Wanneer de DNS server de domeinnaam niet in zijn eigen systeem kan vinden dan legt deze de vraag neer bij een van de 13 root-servers. Elk van deze root servers beheert de domeinen van meerdere zogenaamde top-level-domains. Zoals bijvoorbeeld het Nederlandse .nl top-level-domain beheerd wordt op de root-server van Icann.org. Deze 13 servers bestaan fysiek uit enkele honderden, redundant uitgevoerde servers verspreid over de hele wereld.

De DNS-server geeft vervolgens het verkregen ip-adres terug aan de browser die er om heeft gevraagd en slaat het voor bepaalde tijd in zijn eigen database. Dit alles neemt enkele milliseconden in beslag. Om te voorkomen dat elke keer dat je nu.nl of youtube.com intoets het ip-adres opgevraagd wordt worden ip-adressen voor een bepaalde tijd in een DNS cache database op je device opgeslagen.

Wanneer een site verhuist naar een andere server en hierdoor een nieuw ip-adres krijgt dan leidt dit tot een update in de DNS-records van dit domein. De partij waar je je domein geregistreerd heeft geeft deze wijziging door aan de betreffende root-server. Van daaruit wordt het aan alle Recursive Name Servers doorgegeven. Door deze systematiek kan het enkele uren duren voordat een wijziging voor iedereen is doorgevoerd.

Ook al zijn de DNS updates doorgegeven aan de server van jouw access-provider dan kan het zijn dat je lokale cache van je device je nog naar het oude ip-adres stuurt. Vaak los je dit op door een pagina te herladen met ctrl-f5 of Cmd-R.

DNS zorgt er dus voor dat servers wereldwijd bereikbaar zijn met behulp van een eenvoudig te onthouden en te communiceren naam in plaats van een numeriek ip-adres!

Verder lezen:

Wikipedia DNS
Google Public DNS
Root servers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

76 + = 82